Basiskruidenboter: de werkwijze
Je hebt alles wat je nodig hebt in huis en (belangrijk!) klaarstaan op je aanrecht. Leg de roomboter ongeveer een uurtje voor je wilt beginnen uit de koelkast, dan kan hij alvast iets zachter worden. Ondertussen kun je de peterselie snijden en de knoflook persen. Wacht echter altijd met het kneden van de boter tot die lekker zacht is.
Eerst was je de peterselie goed onder de koude kraan. Dep de peterselie droog met een stuk keukenpapier. Vervolgens pluk je de blaadjes eraf. De steeltjes gebruik je niet. Gooi ze weg, of gebruik ze om er samen met andere groenten een bouillon van te trekken.
Cursustip: Je kunt zelf bepalen of je de video’s op volledig scherm of in een kleiner venster bekijkt. Ook kun je zelf de ondertitels aan- of uitzetten door op dit icoontje te klikken en het volume regelen.
Snijd nu de blaadjes iets kleiner met je koksmes. Neem niet teveel kruiden ineens. Ga nu een keer of 4-5 met het mes door de peterselie heen, tot je ziet dat de blaadjes wat kleiner zijn en een homogene massa worden op de plank.
Vervolgens ga je de kruiden hakken. Hoe dat moet, wordt je duidelijk in de instructievideo. Zet de punt van je koksmes op de plank, leg de vingers van de hand, die niet snijdt, op je mes (zo kun je beter sturen en je snijdt jezelf niet in de vingers, ook wel fijn) en hak in een soort van driehoek. De punt van het koksmes laat je dus staan. Hak de peterselie tot je deze fijn genoeg vindt. In de video kun je zien hoe fijn ik het kruid hak. Je kunt peterselie overigens ook knippen. Ik laat je hier zien hoe dat moet: Peterselie knippen
Zet de gehakte peterselie in een bakje op het aanrecht, voor de verdere verwerking straks.
Neem een teentje knoflook en haal daar met een klein mesje het schilletje vanaf. Doe het teentje in de knoflookpers en druk de hendels naar elkaar toe. De knoflook wordt eruit geperst. Schraap de knoflookpulp met een mesje of lepeltje van de buitenkant van de pers en doe de pulp in een bakje. Vis de restanten uit de pers en gooi deze weg. Doe op dezelfde manier de andere teentjes. Je kunt knoflook overigens ook snijden, zoals je in het derde filmpje kunt zien. Op een pakje roomboter van 250 gram gebruik ik 5 teentjes knoflook.
Cursustip: De volgende video’s worden in pop-ups getoond. Je kunt die sluiten door willekeurig ergens buiten het videovenster in het scherm te klikken.
Zout en peper
Het kruiden is natuurlijk een kwestie van smaak, maar veel mensen vinden het toch erg lastig om te bepalen wanneer een gerecht voldoende zout en peper bevat. Vaak kruiden ze te voorzichtig. Daarom geef ik in mijn recepten altijd duidelijk aan hoeveel er toegevoegd moet worden. Ook maak ik gebruik van Amerikaanse maatlepeltjes, want de ene theelepel is de andere niet en je wilt natuurlijk wel zekerheid hebben dat je gerecht lekker wordt. Voor 250 gram boter gebruik ik ¼ theelepel zout en vier slagen met de pepermolen. Heb je eenmaal de slag van het kruiden te pakken, dan kun je recepten natuurlijk aanpassen aan je eigen smaak. En altijd geldt: proef, proef, proef!
5 reacties op “Les: basiskruidenboter: de werkwijze”
Mooi opgezet, deze cursus! Is precies op mijn niveau: ik hou erg van lekker eten, kan wel eten klaar maken maar van echt koken heb ik weinig kaas gegeten. Daarom volg ik je instructies met interesses, welke steeltjes wel en welke niet te gebruiken bijvoorbeeld is een vraag die ik me vaker stelde. Nu weet ik het antwoord, dank. Alleen…Ik heb je filmpjes bekeken over de peterselie en er is iets wat ik niet begrijp. Waarom moet ik peterselie eerst snijden en daarna hakken? Waarom volstaat het niet om alleen te snijden of alleen te hakken? En technisch: ik bekeek de filmpjes zonder geluid en met ondertiteling (heel prettig die keuzemogelijkheid!) en ik was blij dat het tweede filmpje ook met ondertiteling begon, zonder dat ik dat opnieuw hoefde in te stellen. Bij het derde filmpje was deze mogelijkheid echter niet meer aanwezig. (Verder ben ik nog niet gekomen 🙂
Leuk om te horen Erna. Je snijdt de peterselie eerst wat kleiner, zodat deze wat beter hanteerbaar wordt. Het wordt dan een meer homogene massa. Dan gaat het hakken daarna een stuk makkelijker en sneller.
Wat betreft je opmerking over de ondertiteling: blijkbaar is mijn medewerker daar nalatig in geweest. Ik zal binnenkort een voortgangsgesprek met hem voeren, want de ondertiteling moet natuurlijk op orde zijn voor alle filmpjes.
?
Filmpjes werken perfect. Ik dacht eerst wat is de inhoud basic (snap ik met doelgroep enzo), maar de tip om eerst de knoflook plat te drukken met een mes is handig, wist ik niet. Dus allemaal erg duidelijk en technisch gaat het prima.
Over de kruiden: in het begin deed je dat al met dille enzo: aangeven wat voor smaak dit aan het gerecht toevoegt, is erg handig. Ik vind dat lastig, vooral omdat mijn reukvermogen niet enorm ontwikkeld is. Paprikapoeder kan ik me bijvoorbeeld iets bij voorstellen, maar wat doet basilicum bijvoorbeeld?
Goeie tip Joost over de smaak van de kruiden. Vaak vind ik iets vanzelfsprekend, dus moet echt op de stoel van een beginnend kok gaan zitten.
Ron stelt me dan goede en kritische vragen, in dit geval wel handig een beginner in de keuken 😉 in eigen huis.
Basilicum is echt een heerlijk, geurend en smakelijk kruid. Combineert mooi met kaas en tomaten. Beetje zoetig, beetje peperig, mooie ronde smaak.
En wat betreft de filmpjes. Ja, die zijn bewust heel basic. Maar als je al weet hoe je iets moet snijden, dan sla je ze gewoon over. Wil je bijvoorbeeld wel weten hoe je op een makkelijke manier basilicum of munt in mooie smalle reepjes snijdt: dan kun je die wel aanklikken.
De eerste cursussen zijn vooral voor beginnende koks. Maar we starten ook met een serie ” Beter koken met….” voor koks die het beginnersniveau zijn ontstegen en meer willen weten/beter willen leren koken met bepaalde producten.