Les: basiskruidenboter, de voorbereiding - De Kookjuf
Basiskruidenboter: de voorbereiding

In de basiskruidenboter spelen roomboter, peterselie en knoflook de hoofdrollen. Maar wat gaat er verder in en wat heb je nodig om straks die lekkernij te maken?

Ingrediënten:

Pakje ongezouten roomboter

In het recept waarmee je straks aan de slag gaat, ga ik uit van 250 gram ongezouten (!) roomboter.

roomboerb de kookjuf

Peterselie

Ik gebruik zoals je inmiddels weet het liefst krulpeterselie. Je hebt voor 250 gram kruidenboter 20 gram nodig.

Knoflook

Om de kruidenboter van De Kookjuf te maken heb je 5 teentjes nodig.

Zout

Gewoon keukenzout of fijnkorrelig zeezout. Op 250 gram boter is ¼ theelepel voldoende.

zout de kookjuf

Zwarte peper

Ongeveer 4 slagen met de pepermolen. In de supermarkt zijn kleine potjes te koop van Silvo met een ingebouwd molentje. Zo kun je de peperkorrels vers malen boven je gerecht. Veel lekkerder en krachtiger van smaak dan in de fabriek gemalen peper. Er is witte, zwarte, rode en gemengde peper verkrijgbaar. Ik gebruikt zwarte peper. En soms witte voor witte sauzen en soep.

peper de kookjuf

Bieslook

Bieslook de kookjuf


Materialen:Zet alle materialen en ingrediënten die je nodig hebt alvast klaar voor je aan de slag gaat. Koken is voor een belangrijk deel organiseren. Zeker in de keuken geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

TIP: Leg de roomboter ongeveer een uurtje voor je wilt beginnen uit de koelkast, dan kan hij alvast iets zachter worden. 

In de volgende lessen leg ik je uit hoe je die heerlijke kruidenboter met peterselie moet maken. Aan het eind van dit hoofdstuk tref je het recept aan waarmee je in de keuken aan het werk kunt.

2 reacties op “Les: basiskruidenboter, de voorbereiding

  • Helpdesk De Kookjuf

    Deze les behandelt de voorbereiding. De tip wordt hier gegeven en in de les “basiskruidenboter, de werkwijze”, herhaald. Ook in het recept staat dat je eerst de boter uit de koeling moet halen. Dus op het moment dat je als cursist daadwerkelijk aan het kneden gaat, heb je deze informatie dus al eerder en op verschillende manieren tot je genomen.

  • ekkel

    Ik zou de tip om de roomboter buiten de koelkast te leggen eerder in de cursus aangeven want nu wil je beginnen en dan ligt deze nog in de koelkast wellicht!

Geef een reactie