Les: Spaanse rijstschotel, de bereiding - De Kookjuf
Spaanse rijstschotel: De bereiding

Rijstschotel de kookjuf
Doorgaans wordt rijst in water gekookt, maar bij de Spaanse rijstschotel bak je de rijst even mee met de overige ingrediënten voordat je vocht toevoegt. Bij de gebakken rijst, doe je een afgepaste hoeveelheid hete bouillon, soms in combinatie met tomatensaus bijvoorbeeld, ineens bij het rijstprutje. Zorg dat je rijst een dikke centimeter onder het hete vocht staat. Zet het vuur klein, deksel op de pan en laat maar pruttelen. Roer iedere 2-3 minuten even door de rijst heen en doe dan telkens het deksel er weer op. Je kunt na een minuut of 10 extra ingrediënten toevoegen. De rijst neemt het vocht op en je rijstschotel is al snel serveerklaar.

Bereiding:
1

Zet de braadpan op hoog vuur en doe er na een minuut, zodra de pan warm is, een flinke eetlepel olijfolie in en bak de kipblokjes lichtbruin. De olie is heet genoeg als een kipstukje meteen flink sist in de pan. Laat de kip rustig liggen tijdens het bakken. Het vlees moet wel de tijd krijgen om te kleuren en als je het te vroeg omkeert, plakt het vast aan de pan. Een paar minuten heeft de kip wel nodig om lichtbruin te bakken.

2

Daarna voeg je de in kleine stukjes gesneden chorizo toe en bak deze enkele minuten mee. Het begint meteen al heerlijk te ruiken in je keuken. Je zult merken dat bij het bakken van de chorizo roodgekleurd vet vrij komt. De kleur komt van het paprikapoeder in de worst. Zou je heel veel chorizo meebakken dan kun je overtollig vet verwijderen met een stuk keukenpapier, maar in dit geval is het niet nodig. Je kunt het mooi gebruiken om de ui en knoflook in te bakken dan krijgt dat extra smaak.
rijstschotel bereiding de kookjuf

3

Doe er dan de ui en knoflook bij en laat een minuut meebakken.

4

Voeg de rijst toe en bak die even mee totdat alle korrels een glanzend jasje hebben. Dit duurt 1-2 minuten.
rijstschotel bereiding de kookjuf

5

Bak de pikante gerookte paprikapoeder heel even mee tot het begint te geuren. De smaak kan dan goed vrijkomen.

6

Doe de geprakte tomaten met het vocht erbij, samen met het halve bouillonblokje.

7

Roer goed en vul dit mengsel aan met water. De rijst moet een flinke centimeter onder vocht staan. Breng dit vervolgens aan de kook.

8

Voeg zodra het water kookt de boontjes toe. Roer goed, Zet het vuur klein en doe het deksel op de pan.

Boonjes in rijstschotel de kookjuf
En hup, de boontjes gaan in de pan.
9

Laat 10 minuten zachtjes pruttelen en roer iedere 3 minuten even door. De rijst zal gedurende de kooktijd alle vocht op gaan nemen met alle smaakjes die erin zitten.

10

Ondertussen heb je mooi de tijd om de lege schaaltjes en de rest van de afwas alvast weg te werken. Zo houd je alleen dat wat je nog nodig hebt over op je werkblad en blijft alles lekker overzichtelijk.

11

Na die 10 minuten doe je de blokjes paprika erbij en roert deze door de rijstschotel. De rijst moet nu nog ongeveer 6 minuten koken op een laag vuur.
Kijk af en toe even onder het deksel of de rijst nog iets (kokend) water nodig heeft en roer dan ook meteen even door. De rijst moet natuurlijk niet aan gaan branden. Je gebruikt kokend water omdat anders de rijst teveel afkoelt en je kooktijd niet meer klopt.

12

Na deze 6 minuten vis je met een schone lepel een beetje rijst en een stukje paprika uit de pan. Proef of de rijst en paprika (bijna) gaar zijn. De paprika mag nog best een beetje een bite hebben, maar de rijst moet gewoon makkelijk te kauwen zijn zonder dat het tussen je tanden kraakt.

13

Als alles gaar is, zet je het vuur uit en knijp je de halve citroen uit boven de rijstschotel. Gebruik daarbij je andere hand als zeefje om de pitjes op te vangen.

14

Roer de rijst nog even goed los. En proef of het nodig is om zout en peper toe te voegen.
rijstschotel bereiding roeren de kookjuf

15

Je kunt nu nog garneren met rucola of peterselie, maar hoe dan ook: je kunt aan tafel! Ben je er klaar voor? Koken maar!

13 reacties op “Les: Spaanse rijstschotel, de bereiding

 • De Kookjuf

  Dat heb je goed gelezen hoor. Je brengt het aan de kook en laat het vuur hoog staan. Zodra alle vloeistof erbij in zit en pruttelt, mag het vuur laag en blijft het ook laag.

 • Madam Hapjes

  Ik kwam er niet erg uit met vuur hoog en laag. Lees ik het goed dat het vuur vanaf pan op het vuur de hele tijd tot de boontjes toegevoegd worden (bij punt 8) hoog moet blijven, en dan pas klein gezet moet worden? Bij punt 11 wordt het vuur opnieuw laag gezet maar nergens tussendoor omhoog…

 • Helpdesk De Kookjuf

  Hoi Anita, in les twee (Wat heb je nodig) staat het: 50 gram chorizo. De kipfilet staat wel op de boodschappenlijst (helemaal onderaan). Misschien dat die bij jou buiten beeld valt. Op welk apparaat volg je de cursus?

 • anita bakker

  Ik mis kipfilet op boodschappenlijst. En hoeveel chorizo worst moet er toegevoegd worden ?

 • Ria Reinalda

  Dag kookjuf,
  Dit recept inmiddels twee keer gemaakt……….!
  Goed gelukt en echt lekker!

 • Anke

  Beste Kookjuf,
  Ook ik ben bij les 3 en heb ondanks het vele koken tot nu toe al een hoop geleerd. Wat ik me afvroeg; waarom staat er in de ingredientenlijst zo nadrukkelijk diepvriessperziebonen? In het filmpje is het volgens mij verse groente. Ik zou denken dat het laatste uit gezondheidsoverwegingen de voorkeur heeft. Vind ik ook lekkerder eigenlijk.
  Groet,
  Anke

  • De Kookjuf

   Hallo Anke,
   Fijn om te horen. Daar word ik blij van. 🙂
   Je hebt zonder meer gelijk. Je kunt natuurlijk altijd voor vers kiezen. Ik heb er diepvriessperziebonen bij gezet, omdat dat altijd een goed alternatief is als verse bonen niet verkrijgbaar zijn. Die sperziebonen zijn direct na de oogst ingevroren. Het gebeurt maar al te vaak dat verse boontjes dagenlang in de winkel liggen. Bovendien zijn diepvriesbonen, maar ook erwtjes goed te doen qua prijs en goed op voorraad te houden. Bij de voorbereiding staat inderdaad ook een filmpje hoe je verse boontjes afhaalt. Dat hoef je natuurlijk niet te doen als je diepvriesproducten gebruikt want die zijn al schoongemaakt.
   Wel even attent zijn op de kooktijd als je voor vers kiest. diepvriesbonen zijn al even geblancheerd, dus het kan zijn dat je boontjes een paar minuten langer nodig hebben om gaar te worden.
   Succes ermee!
   Groetjes, Tineke
   De Kookjuf

 • Corshage

  Beste Kookjuf,

  Ik heb les 3 ( de Spaanse rijstschotel) zojuist afgerond. Het smaakte lekker, maar 1 onderdeel was niet goed. De rijst was niet echt gaar, terwijl ik toch de voorgeschreven tijden goed heb aangehouden. Ik had de AH geurige Basmati rijst gebruikt. Wat heb ik fout gedaan? Dank alvast voor de reactie, ik ben heel tevreden over de cursus! Sluit perfekt aan bij wat ik graag wil leren! Zie zelfs al uit naar het kerstmenu!
  Met vriendelijke groet,

  Cors Hage

  • De Kookjuf

   Hoi Cors,
   Fijn om te horen dat de cursus bevalt. Ben blij met je reactie.
   Wat betreft je vraag: het kan meerdere oorzaken hebben. Je doet niets fout, maar soms moet je wat bijsturen tijdens het koken.
   -Het kan zijn dat de rijst een langere kooktijd nodig heeft. Meestal heeft (voorgekookte rijst of snelkookrijst) 8 minuten nodig. Soms moet je rijst 20 minuten koken, maar dat staat wel op de
   verpakking van de rijst aangegeven. De tijden in het recept kloppen wel (wel langer dan 8 minuten, die voor gewone rijst staat, maar dat komt door het pruttelen ipv volop koken)
   -Als de rijst niet goed onder het vocht stond en niet is blijven pruttelen, kan het langer duren
   De oplossing: Proef aan het einde van de kooktijd of de rijst gaar genoeg is. Dat doe je dus nadat de paprika erbij gegaan is en de rijst nog een paar minuten heeft doorgeprutteld.
   Is de rijst nog iets te hard, dan moet hij iets langer blijven koken. Als het vocht bijna weg is en je bang bent dat het aanbrandt, kun je er het beste een beetje kokend water bij doen en regelmatig blijven roeren. Hou wel het deksel zo veel mogelijk op de pan, zodat de warmte erin blijft, anders heeft de rijst nog meer tijd nodig omdat ie afkoelt.
   Dat kan een paar minuten extra kooktijd opleveren.
   Ik weet niet of je nog een portie over hebt, maar je kunt er morgen een half kopje water bij doen, deksel op de pan en dan aan de kook brengen. Zet het vuur dan laag en laat een kwartiertje opwarmen, dan wordt de rijst ook wel verder gaar. (wel af en toe kijken en doorroeren)
   Laat je me weten of het gelukt is? Ik ben benieuwd.
   Groetjes, Tineke
   De Kookjuf

   • Corshage

    Dank voor je uitgebreide antwoord Tineke! Maar het was zo smakelijk dat we alles hebben opgegeten! Maar ik ga het vaker maken en als het dan niet met de rijst lukt, laat ik het je weten.
    Op naar les 4! Heel leuk!
    Hartelijke groet,
    Cors

    Hartelijke

 • Lerenkoken

  Goedemorgen,
  Hoewel ik al jaren kook leer ik best een aantal dingen van je kookcursus.
  Omdt ik vegetarier ben vervang ik alle kip, vlees ingredienten door een vegetarisch alternatief.
  Toch zou het fijn zijn als er meer vegetarische gerechten behandeld zouden worden.
  hartelijke groet,
  Ruth van der Weele

  • De Kookjuf

   Hallo Ruth,
   Dat is leuk om te horen!
   Wat betreft je tip om vegetarische alternatieven aan te geven, of meer vegetarische gerechten, dat nemen we zeker mee en daar zijn we ook al mee bezig in een volgende cursus.
   Het leek me voor een beginnerscursus teveel van het goede om (vegetarische) alternatieven te geven, omdat het voor echte beginners anders misschien niet te overzien is. Er komt al een berg informatie op ze af. Maar je hebt zonder meer gelijk. Ik ga erover nadenken of ik dit toch nog kan verwerken in deze cursus. We zullen de cursisten laten weten wanneer er aanpassingen zijn. Je zou bijvoorbeeld vlees kunnen vervangen door rode linzen. Die koken stuk na een kwartiertje en dan heb je toch meer structuur in je saus. Wordt vervolgd.
   Nog veel plezier met de kookcursus. Groet, De Kookjuf

Geef een reactie