Les: Historie - De Kookjuf
Historie

De kruidenboter zoals we die nu kennen bestaat al zeker zo’n 150 jaar. In 1857 werd kruidenboter vaak gemaakt aan de hand van het recept beurre à la Maître d’Hôtel. Maar ik kan me voorstellen dat al sinds er boter wordt gekarnd, creatieve koks er soms wat verse kruiden, zout en specerijen doorheen prakten.

Kruidenboter en stokbrood
Kruidenboter en stokbrood, vroeger vaak een voorafje in restaurants. Alleen zelden zelfgemaakt.

In Nederland begonnen in de jaren zeventig van de vorige eeuw restaurants schaaltjes kruidenboter met een paar sneetjes stokbrood als voorafje te serveren. Soms, als je geluk had en de restauranteigenaar echt het beste met zijn gasten voor had, was de kruidenboter zelfgemaakt. Maar veel vaker (zeker toen de convenience-producten aan hun opmars begonnen) was het “boterprutje” kant en klaar gekocht bij de groothandel. Of misschien nog wel erger: de kok had even snel een poedertje door de boter gemengd. Niet zo raar dus dat de kruidenboter als gastvrij voorafje langzaam maar zeker is verdwenen uit de restaurants.

En als je ‘m nog geserveerd krijgt, dan zit de prefab-prak vaak in een ienieminie plastic kuipje. Met een beetje pech ook nog eens hard bevroren. Jammer, want er is helemaal niets mis met een lekkere kruidenboter gemaakt van roomboter, verse kruiden en knoflook. Smakelijker kun je een etentje nauwelijks beginnen. Dus laten we de échte kruidenboter in ere herstellen. Geloof me, je zult er goede sier mee maken bij je gasten.

Geef een reactie