Hygiëne
Voordat je begint met koken, zorg je dat aanrecht, fornuis, planken en dergelijke schoon zijn. Op een haar in de boter is niemand gesteld, dus steek je lange haren op, als je die hebt uiteraard. Handen wassen voor je gaat koken, is natuurlijk vanzelfsprekend. Maar dan niet even voor de vorm je handen onder de kraan wapperen, maar minstens 20 seconden goed met zeep wassen. Denk ook aan je sieraden. Als je vaak voor veel mensen kookt, is het logisch dat je de sieraden afdoet. Ze zijn een plek waar bacteriën zich graag en makkelijk verzamelen. In de restaurantkeuken gaan alle sieraden – ook je horloge – altijd af. Alleen een gladde trouwring mag je van de chef omhouden, maar zelfs dat is natuurlijk discutabel.
Verder zorg je ervoor dat je rauw vlees, kip en vis nooit op een plank legt waar je daarna groente op gaat snijden. Nu zal dat in deze cursus niet snel gebeuren, maar mocht je wel een snijplank hebben waar je eerder al rauw vlees op hebt gesneden, pak dan een andere snijplank of was de “vleesplank” dan eerst goed af. Bedenk dat de helft van de kippen besmet is met de salmonellabacterie, die er voor kan zorgen dat je flink last krijgt van maag en darmen. Salmonella kan voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid zelfs dodelijk aflopen.
Het RIVM laat in deze instructiefilm zien hoe je het beste je handen kunt wassen.
2 reacties op “Les: Hygiëne”
Is inderdaad beter. Passen we aan!
Goede en duidelijke uitleg!