Recept: Spaanse rijstschotel - De Kookjuf
Het recept

Spaanse rijstschotel De Kookjuf

Je kunt ook dit recept downloaden, printen of gewoon op dit scherm openen. Het is wat je zelf het prettigst vindt. En kijk als je wilt nog even de receptvideo voor je gaat koken.

7 reacties op “Recept: Spaanse rijstschotel

 • Robert

  In het recept staat niet vermeld wanneer de zwarte peper er bij moet. Ik neem aan op het laatst zoals bijvoorbeeld bij de andere gerechten, maar waarom is dat eigenlijk?

  • De Kookjuf

   Hallo Robert,
   We lopen de tekst even na en passen die aan. Zowel in de de uitleg als in het recept.
   Soms kruid je gerechten al bij het begin van het kook-of bakproces. Vlees bijvoorbeeld. In dit geval, zoals in de meeste recepten, gaat het om het afmaken op smaak. De rijstschotel heeft al een tijdje geprutteld met specerijen en een bouillonblokje. Dan zit de smaak er al behoorlijk in.
   Omdat er ook water verdampt tijdens het koken, wordt de smaak intenser en kun je pas net voor het serveren de schotel afkruiden met peper en zout. Bij de Spaanse rijstschotel doe ik op het eind wat peper, maar ik voeg niet extra zout toe, omdat in het bouillonblokje ook al zout zit. Kwestie van proeven of het gerecht nog iets nodig heeft en wat jij lekker vindt.
   Groet,

 • Ad Hillebrand

  Hoi Kookjuf, ben sinds kort een enthousiaste cursist, heb ook net de Spaanse rijstschotel gemaakt en met succes. Moet alleen nog wel die maatlepeltjes aanschaffen , want 1/8e theelepel paprikapoeder….. De rijst had zo goed als al het vocht opgenomen. Ook mijn vrouw vond het lekker en die is best kritisch 🙂 Ben op je cursus gegaan omdat ik best wel een beginner ben en net met vervroegd pensioen ben gegaan, dus kan er veel tijd aan besteden. Heb er lol in. Vind de filmpjes en uitleg heel goed.

  • De Kookjuf

   Fijn om te horen Ad! Ja dat is best lastig 1/8 theelepel. Ben benieuwd hoe de cursus je bevalt. Succes met koken.

 • Ruud Vis

  Ha Kookjuf,
  ben uw cursist sinds afgelopen zaterdag en de gehele cursus staat op het menu tot volgende week als mijn vrouw weer thuis is van zakenreis. Welnu, vanavond de spaanse schotel bereid en verorberd( terwijl ik dit typ ben ik ook aan het uitbuiken…) . Ben wel tegen een probleem aangelopen. Blijkbaar heb ik toch iets te veel water bij gedaan en ik heb de boel niet na de 16 minuten droog gekregen. Heb nog een paar minuutjes zonder deksel op het vuur laten staan maar dat hielp ook niet. Wat had ik kunnen doen want het was weliswaar smakelijk doch iets te smeuïg.
  NB die paprikasoep was voortreffelijk!

  • De Kookjuf

   Hallo Ruud,
   Dat is nog eens een turbocursus dus! In een goede week tijd alle recepten koken, petje af. Wel je vrouw vertellen dat je kan koken hè?
   Als de rijst wel gaar was, of bijna, dan zou je de rijstschotel kunnen overscheppen in een grote koekenpan. Desnoods in gedeeltes. Dan flink de vlam eronder en blijven roeren, want door het grotere oppervlak verdampt de vloeistof een stuk sneller. Is het bijna een gevulde soep en de rijst is nagenoeg gaar, dan zou je de hele schotel misschien even over kunnen schenken in een vergiet, dat je in de spoelbak hebt gezet. Dan heb je de meeste nattigheid eruit. Dan weer even terug op het vuur om het laatste restje te laten verdampen.
   Succes verder! Ben benieuwd wat je van de andere recepten vindt.
   Groeten van De Kookjuf

Geef een reactie