Les: Tortilla, dit heb je nodig - De Kookjuf
Les Voortgang:
Tortilla: dit heb je nodig

Tortilla’s zijn er in allerlei soorten en maten. Dat gaat van een dikke Spaanse aardappeltortilla tot de Mexicaanse variant, een soort van pannenkoek van deeg, die je op kunt rollen rond de vulling. Die platte broodachtige tortilla’s koop je in diverse maten in een vacuüm verpakking per 4, 6 en soms 8 stuks. Meestal zijn ze gemaakt van tarwemeel, maar er zijn ook maistortilla’s verkrijgbaar. Sommige hebben een doorsnede van 15 cm, andere 20 tot 30 cm. Voor het gemak ga ik uit van de tortilla van tarwemeel met een doorsnede van ongeveer 25 cm.

Natuurlijk is een tortilla ook zelf te maken, maar daar gaan we ons in deze beginnerscursus niet aan wagen. Naast de zachte tortilla’s vind je in de winkel ook harde dubbelgevouwen taco’s en harde gebakken schaaltjes. Allemaal zijn ze erg makkelijk in gebruik. De zachte tortilla’s stop je 30 seconden in de magnetron, of je bakt ze even in een droge koekenpan om op te warmen. In de gebruiksaanwijzing op de verpakking vind je altijd terug hoe je de tortilla moet opwarmen.

In dit recept maken we twee groentegerechtjes. Ik begin met een warm gerecht van bonen, ui, paprika, pepertje, mais, tomaat en diverse kruiden. Daarna fabriceer ik een salsa. Dat is een zonnig woord voor een salade in hele kleine stukjes. In dit geval natuurlijk op basis van avocado, zodat een soort van grove guacamole ontstaat. Straks vullen we de tortilla met beide gerechten.

Voor de warme tortilla:

Tortilla ingredienten warm de kookjiuf

2 zachte tarwetortilla’s van circa 25 cm doorsnede

Naast de zachte tarwe- en maistortilla, heb je ook harde dubbelgevouwen tortilla’s of bakjes waarin je de vulling kunt doen. Die harde dingen zijn echter Amerikaanse uitvindingen. Die mag je gerust gebruiken, maar ik doe het in deze cursus op zijn Mexicaans.

Tortilla winkel de kookjuf

Halve ui

Of een kleine ui. Die heeft ongeveer een doorsnede van ongeveer vier cm. Je bewaart uien niet in de koelkast maar op een donkere koele plek.

ui de kookjuf

1 teentje knoflook

½ rode Spaanse peper

Pepers zijn er in alle soorten en maten. De pittigheid varieert enorm, net als het formaat en de vorm. Een Spaanse peper vind je in de supermarkt. De groene versie hiervan is nog onrijp en minder pittig. De pittigheid zit hem met name in de zaadjes en zaadlijsten. Die worden meestal verwijderd en het pepertje wordt vervolgens zeer fijn gesnipperd. Hou je van heel pittig, dan laat je de zaadjes er gewoon in.

Spaanse peper de kookjuf

Puntpaprika

De puntpaprika hoort thuis in de paprikafamilie. De smaak van de puntpaprika is zoeter dan die van de gewone rode paprika.

Puntpapika de kookjuf

2 tomaten

Tomaten vind je in allerlei variaties. Gewone tomaten, trostomaten, snoeptomaten, cherrytomaten, smaaktomaten, Roma-tomaten. Tegenwoordig zijn er ook groene en gele tomaten. De tomaten moeten dieprood zijn en je moet ze heel iets in kunnen drukken. Als ze echt rijp zijn, kun je dat ruiken.
trosmaten de kookjuf

1 klein blikje mais (150 gram)

mais de kookjuf

1 blik zwarte bonen (400 gram)

Bij de groenteconserven vind je blikken van ongeveer 400 gram (nettogewicht staat erop de verpakking) Er staat ook een uitlekgewicht op, maar dat is het gewicht dat overblijft na het afgieten van het vocht. Bonennat giet je over het algemeen af.

zwarte bonen de kookjuf

¼ tl komijnpoeder

Komijnpoeder is fijngemalen komijnzaad en heeft een kruidige en aardse smaak. Je kent komijn misschien wel van de komijnekaas.

Komijnzaad de kookjuf
Komijnpoeder de kookjuf

¼ tl paprikapoeder mild

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde gemalen pepers. Dit zijn niet de paprika's zoals je die in de supermarkt ziet liggen, maar exemplaren van een speciale puntige soort. Paprika's behoren dan ook tot de peperfamilie.
Milde paprikapoeder winkel de kookjuf
Gerookt pikant paprikapoeder

snufje chilipoeder

Chilipoeder wordt gemaakt van verpulverde gedroogde chilipepers, doorgaans van meerdere soorten. Het is erg pittig, je hebt er dus maar een beetje van nodig.

Zout

Gewoon keukenzout of fijnkorrelig zeezout.

zout de kookjuf

Zwarte peper

Zoals gezegd liever geen poeder uit een potje, maar lekker zelf gemalen met de molen. Ongeveer vier slagen zijn voldoende.
peper de kookjuf

Olijfolie

Neem gewone milde olijfolie. Het is niet nodig om extra virgine olie te nemen. Deze is wat delicater van smaak en ziet er iets groener uit. De virgine olie wordt vooral gebruikt voor salades.

olijfolie de kookjuf

Voor de salsa:

Tortilla ingredienten koud de kookjuf

½ komkommer

Wie kent 'm niet, de komkommer? Deze groente wordt vooral gebruikt voor salades. De komkommer, familie van de augurk én de courgette, wordt al meer dan 3000 jaar gekweekt.

komkommer de kookjuf

10 snoeptomaten

Ze zijn zoet van smaak, deze Mini-me's van de tomaat. Je eet ze lekker als gezond tussendoortje, maar ook in een salade of borrelhapje zijn ze heerlijk.

snoeptomaatjes de kookjuf

½ avocado

Avocado is een vruchtgroente, die veel onverzadigde vetzuren bevat. Dus Lekker gezond. Let er op dat je geen keiharde exemplaren koopt, je moet de avocado iets kunnen indrukken. Avocado verkleurt erg snel. Besprenkelen met limoen- of citroensap vertraagt dat proces.

avocado de kookjuf

3 takjes koriander

Je vindt het lekker, of je haat het: koriander. Sommigen proeven er zeep in...... Als je er echt niet van houdt dan wissel je dit kruid voor allemansvriend peterselie.

koriander de kookjuf

½ limoen

Het vruchtvlees van een limoen heeft meer geur en meer sap dan een citroen. Een limoen is veelal iets ook kleiner en niet geel maar groen. De smaak is aromatischer. Heb je geen limoen in huis, dan pak je gewoon zijn gele neefje.

limoen de kookjuf

2 el zure room of crème fraîche

Crème fraîche is een lichtzurig zuivelproduct. Het vetpercentage ligt boven de 35 %. Dat betekent dat het gebruikt kan worden in warme gerechten zonder te schiften. Dit in tegenstelling tot zure room, dat gebruik je alleen in koude gerechten. Zure room heeft een vetpercentage van 20% en gaat schiften in warme gerechten. Je vindt beide producten in het zuivelschap bij de slagroom.

50 gr geraspte jonge of jongbelegen kaas

Kies voor jonge of jongbelegen kaas omdat die beter smelt dan belegen of oud.

geraspte kaas jong belegen de kookjuf

Zout

Gewoon keukenzout of fijnkorrelig zeezout.

zout de kookjuf

Zwarte peper

Ongeveer vier slagen zijn voldoende.
peper de kookjuf

Materialen:

  • braadpan, wok of koekenpan
  • koekenpan om de tortilla even om en om te bakken
  • houten spatel
  • snijplank
  • mes
  • schaal voor de salade
  • schaaltjes
  • vergiet of zeef
  • maatlepels
  • weegschaal

Je kunt in het Naslagwerk van De Kookjuf meer informatie vinden over de materialen

Geef een reactie