Les: Tortilla, de bereiding - De Kookjuf
Les Voortgang:
Tortilla: de bereiding
Het bonenmengsel:
1

Zet een koekenpan op het vuur en laat die goed heet worden.

2

Doe een eetlepel olijfolie in de pan.

3

Doe dan de gesnipperde ui in de pan en bak deze glazig (dat heet aanfruiten). Dat betekent dat de ui niet bruin hoeft te worden, maar alleen wat zachter. Dit duurt een paar minuten.
uien aanfruiten tortilla de kookjuf

4

Bak de knoflooksnippers heel even mee.

5

Doe vervolgens de gesneden paprika erbij en het gehakte pepertje. Bak even mee en zet het vuur dan half hoog.
paprika toevoegen tortilla de kookjuf

6

Voeg nu zout, peper, komijn- en paprikapoeder toe tot de specerijen lekker beginnen te geuren. Dat zal ongeveer een minuut duren. Doe dan de gesneden tomaten erbij. Zet het vuur iets lager tot de tomaten stuk koken en er een dikke saus ontstaat.

7

Doe dan de uitgelekte zwarte bonen en maïs erbij en warm het geheel goed door.
tortilla bereiding de kookjuf

De salade:
1

Meng voor de salade de komkommer, tomaatstukjes, ui en avocado in een schaal.

2

Bestrooi met wat zout en peper en schep voorzichtig om.
salade tortilla bereiding de kookjuf

De tortilla:
1

Zet een andere koekenpan op hoog vuur en laat die goed heet worden. Dat kan even duren. Houd je vlakke hand vijf cm boven de bodem van de pan tot je de warmte goed voelt. Er hoeft geen olie of iets dergelijks in de pan.

2

Als de pan goed heet is bak je de tortilla droog om en om gedurende 1-2 minuten. Blijf erbij want dit gaat snel. Bak de tortilla vlak voor dat je aan tafel gaat.

3

Als je er meer moet opwarmen, leg dan even een schone theedoek over de warme tortilla’s. Dan koelen ze minder snel af.

Opmaken van het bord:
1

Leg de gebakken tortilla op een bord.

2

Leg op de helft van de tortilla de helft van de bonenvulling.

3

Doe de helft van de geraspte kaas op de warme vulling.

4

Daarop doe je de helft van de salade en knijpt er wat limoensap over uit. Dat is vooral tegen het verkleuren van de avocado, maar voegt bovendien veel smaak toe.
tortilla bereiding de kookjuf

5

Garneer met een schepje zure room (crème fraîche mag ook) en bestrooi met korianderblaadjes naar smaak.

6

Doe een klein beetje paprikapoeder over de zure room.

7

Klap de niet belegde helft van de tortilla over de vulling heen en serveren maar.
tortilla dichtklappen de kookjuf

Wil je de belangrijkste kooktechnieken onder de knie krijgen en die overige heerlijke gerechten leren maken?
volg dan de complete cursus


2 reacties op “Les: Tortilla, de bereiding

  • Corshage

    Hoera, het is gelukt! Het smaakte heerlijk. Ik ben nog een beetje onhandig met het snijden ondanks dat je het in je filmpjes perfect uitlegt Tineke.
    Het is een heerlijk gerecht en ook nog vegetarisch.
    Geweldige cursus! Dank,

    Cors

    • De Kookjuf

      Mooi zo. Goed gedaan Cors en leuk om te horen! Het snijden gaat vanzelf beter en sneller, zul je merken. Oefening baart kunst. Fietsen leer je ook niet in een dag.
      Dank voor je mooie compliment en succes met de rest van de recepten.

Geef een reactie