Les: Spaanse rijstschotel, dit heb je nodig - De Kookjuf
Spaanse rijstschotel: dit heb je nodig

Spaanse rijstschotel ingredienten de Kookjuf

Bij deze rijstschotel bak je de rijst even lichtjes aan in de pan, zodat de korrel lekker veel smaak op kan nemen, zodra je het water en de tomaten erbij doet en de overige ingrediënten. Dat aanbakken van rijst gebeurt bijvoorbeeld ook bij een pilav of bij de Italiaanse risotto.

Ingrediënten

Klik op of het ingrediënt om er meer over te lezen.

Basmatirijst

Basmatirijst heeft een mooie lange korrel. De rijst is na het koken mooi droog, los/luchtig en plakt dus niet aan elkaar. Je hebt 160 gram nodig.

Knoflook

Je hebt 1 teentje knoflook nodig


Sjalot of kleine ui

De smaak van een sjalotje is iets pittiger dan die van een ui. In de saus maakt het echter niet zo heel veel uit.

Ui
ui de kookjufDe smaak van een sjalotje is iets pittiger dan die van een ui. In de saus maakt het echter niet zo heel veel uit.

Sjalot
Sjalot

150 gram kipfilet

Kipfilet kun je in allerlei variaties kopen. Scharrelkip-, vrije uitloopkip-, standaardkip- en Beterlevenkipfilets. Snijd die witte platte zenuwen, die soms door de filets heen lopen eruit. Die zenen zijn niet lekker.
kipfilet de kookjuf
kipfilet de kookjuf

50 gram chorizoworst

Chorizo vind je naast zijn broertjes Cervelaat en Salami hangend in een schap. Ze zijn lang houdbaar. Zo’n worst is ruim 200 gram (Stegeman). Ik bewaar het restant goed afgedekt in de koelkast in het plastic. Is altijd lekker door een saus ofzo. Om de worst zelf zit een geniepig dun velletje plastic, dat moet er uiteraard af. Als je chorizo bakt in de pan komt er veel roodkleurig (want paprikapoeder) vet uit, net als gebeurt bij spekblokjes aanbakken. Het vet is erg smaakvol en geurig. Is het teveel naar je smaak, dep het dan wat weg met keukenpapier.
chorizo de kookjuf

150 gram sperziebonen (diepvries)

Meestal zit in een pak of zak 400 gram. Je moet er dus even uithalen wat je nodig hebt. Zet een knijper op de zak en het restant doe je meteen terug in de diepvries voor een volgende maaltijd. Altijd makkelijk om in huis te hebben. Je kunt ze alvast in een schaaltje laten ontdooien. Dan zijn ze al iets zachter als je ze gaat gebruiken.

½ blik gepelde tomaten (200 gram)

Als je gisteren de pasta hebt gemaakt, kun je het restant gebruiken van het blik tomaten. Je gebruikt ook het vocht.
Gepelde tomaten de kookjuf

½ paprika

De andere helft gebruik je niet in dit recept. Je kunt de paprika wel helemaal in blokjes snijden en de helft invriezen. In dit recept is gekozen voor een groene, maar je kunt uiteraard ook een rode nemen. Dat is overigens een rijpe groene paprika, die meer zon heeft gehad en iets zoeter smaakt.
Groene paprika

¼ tl gerookt pikant paprikapoeder

Dit paprikapoeder is tegenwoordig goed verkrijgbaar in de supermarkt. Het heeft een heerlijke smaak. Soms is het verkrijgbaar in dulce (mild), of pikant. Mocht je liever dulce nemen of deze alleen maar te kunnen krijgen, dan kun je het iets pittiger maken met een mespunt chili-, of cayennepoeder. Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde gemalen pepers. Dit zijn niet de paprika's zoals je die in de supermarkt ziet liggen, maar exemplaren van een speciale puntige soort. Paprika's behoren dan ook tot de peperfamilie.
paprikapoeder de kookjuf

½ kippenbouillonblokje

Bouillontabletten gebruik ik, behalve in de soep, ook regelmatig in sauzen omdat dan de basissmaak al op orde is. De hoeveelheid luistert wel nauw. Je gebruikt 1 blokje op 500 ml water. Er zit al zout toegevoegd aan een bouillonblokje. Je moet dus altijd proeven voordat je er zout bij strooit.

Bouillonblokjes de kookjuf

Halve citroen

Citroensap maakt dit gerecht wat frisser. De andere helft kun je uitknijpen boven een glas water, cola of thee. Kies als het even kan een biologische citroen.
Citroen

1 eetlepel olijfolie

Neem gewone milde olijfolie. Het is niet nodig om extra virgine olie te nemen. Deze is wat delicater van smaak en ziet er iets groener uit. De virgine olie wordt vooral gebruikt voor salades.

olijfolie de kookjuf

Zwarte peper

Zoals gezegd liever geen poeder uit een potje, maar lekker zelf gemalen met de molen. Ongeveer vier slagen zijn voldoende.
peper de kookjuf

Zout

Gewoon keukenzout of fijnkorrelig zeezout.

zout de kookjuf

Materialen
 • braadpan of een wok met deksel
 • houten spatel
 • snijplank
 • mes
 • schaaltjes
 • weegschaal
 • knoflookpers (hoeft niet, je kunt knoflook ook snijden)

Je kunt in het Naslagwerk van De Kookjuf meer informatie vinden over de materialen.

3 reacties op “Les: Spaanse rijstschotel, dit heb je nodig

 • Willem Boskeljon

  De Spaanse rijstschotel is bij mij goed gelukt, maar ik vond het wat neutraal van smaak. Het zou wat mij betreft watt pittiger kunnen. Ook staat bij de ingrediënten zout en peper, maar het gebruik ervan kom ik in de beschrijving niet tegen. Vraag: Hoe krijg ik het wat pittiger?

 • Frank Te Winkel

  Voor hoeveel personen is dit? Als ik dit voor 4 personen wil maken wat heb ik dan extra nodig?

  • De Kookjuf

   Hallo Frank, zoals in het begin van de cursus uitgelegd zijn bijna alle recepten voor twee personen. In het recept staat bovenaan overigens ook het aantal personen vermeld. Wil je de rijstschotel voor 4 personen maken, dan verdubbel je alles.

   Succes

   Tineke, De Kookjuf

Geef een reactie