De soorten rijst
In grote delen van de wereld is rijst het belangrijkste voedsel. De helft van alle rijst komt uit China en India. Er bestaan verschillende soorten. Je hebt kortkorrellige en langkorrellige rijst. Rijst met een korte gedrongen korrel bevat vaak meer zetmeel. Dat betekent dat hij veel vocht opneemt en de neiging heeft om kleverig te worden door datzelfde zetmeel. Denk hierbij aan sushirijst, maar ook rijst voor paella en risotto.
De langkorrelige variant heeft een langere korrel en is een luchtige rijst, die minder snel aan elkaar plakt. Soorten zijn bijvoorbeeld Basmatirijst, Pandanrijst, maar ook de alom bekende Lassie toverrijst. Dit is witte rijst, rijst waarvan het vliesje is verwijderd.
Volkoren
Er bestaat ook zilvervlies-, bruine-, of volle rijst. Drie verschillende benamingen, die echter allemaal hetzelfde betekenen: volkoren rijst. Alleen het onverteerbare kaf is verwijderd, de rijst is niet geslepen, het vliesje zit er nog omheen, zodat alle voedingswaarde en vezels behouden blijven. Er is ook wilde rijst (rijst met grassen), notenrijst (met noten), gele rijst (gekleurd met kurkuma). Zilvervliesrijst is gezonder dan witte rijst.
Verder kom je in de supermarkt snelkookrijst tegen. Die is al voorgestoomd. Dat betekent dat de kooktijd aanmerkelijk bekort wordt. Daar waar gewone rijst soms 20 minuten gekookt moet worden (al deze informatie vind je trouwens gewoon op de verpakking van de rijst, dus kijk daar altijd naar), kook je snelkookrijst (die Lassie-toverrijst bijvoorbeeld) in 8 minuten gaar.
Basmatirijst
Ik gebruik het liefst Basmatirijst. En de gele rijst van Lassie is ook een hele mooie qua kleur (die kun je ook zelf wel kleuren met kurkuma, of geelwortel, maar ik zou het me vooral niet moeilijk maken als je een beginner in de keuken bent). Al deze rijstsoorten hebben een lange droge korrel. Reken voor rijst als bijgerecht ongeveer 50 gram per persoon. Voor een hoofdgerecht heb je aan 80 gram meer dan genoeg. Rijst is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Sluit een aangebroken verpakking wel goed af om ongedierte in de keuken te voorkomen.
Koken
In de meeste gevallen zul je rijst gewoon koken. Je doet de rijst, net als pasta, in kokend water en stelt de kooktijd in op de aangegeven tijd van de verpakking. Ik zet de timer altijd een minuut minder, zodat ik wat meer controle heb over de gaarheid van de rijst. Dan is het proeven geblazen. Als de rijst gaar is – dat weet je als je geen harde kern meer proeft – zet je het vuur uit en giet je de rijst af in het vergiet dat je al in de spoelbak hebt gezet. Als alle water uit de rijst is gelekt, doe je de rijst weer terug in de pan, zet het deksel erop en laat het nog een kwartiertje staan. De rijst wordt zo mooi droog. Roer het even door en het is serveerklaar.
Net even anders
Bij de Spaanse rijstschotel ga je uit van een iets andere bereiding. Je bakt de rijst even mee met vlees en groenten en zodra de rijst een mooi glanzend jasje heeft, voegt vocht toe (dat kan bouillon zijn of tomatensaus) en brengt dat aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat alle smaken mooi samen komen. De rijst wordt dus gegaard in de saus en zal deze grotendeels opnemen. Zo ontstaat een lekkere, smaakvol rijstgerecht. Andere voorbeelden hiervan zijn paella, risotto en pilav. Het wordt zo een makkelijk eenpansgerecht.
Meest recente reacties