Kneden van de boter
Je hebt alle ingrediënten gesneden, gehakt, geperst, afgemeten en klaargezet in bakjes en kunt nu de kruidenboter gaan kneden. Dat kan met je handen (dat is eigenlijk ook het leukst) of met keukenapparatuur.
Met je handen
Doe alle ingrediënten in een flinke kom en kneed de boel met je (gewassen!) handen goed door elkaar. Zeker je krijgt er “vieze” handen van, maar dat hoort bij het echte koken. En de restjes van je vingers snoepen voor je je handen weer wast is, zo weet ik uit ervaring, helemaal geen straf. In onderstaande video laat ik je zien en leg ik uit hoe eenvoudig het is om, als eenmaal alles klaar staat, échte kruidenboter te maken.
Even goed afproeven (maar dat heb dus je misschien al gedaan) en je ambachtelijke, handgemaakte kruidenboter is klaar.
Machinaal
Je kunt de boter ook in een ruime kom doen en luchtig draaien met een mixer, keukenmachine of kitchenaid. Dat levert je meer volume op, met als bijkomend voordeel dat de kruidenboter iets minder snel smelt als je deze op een stukje vlees legt.
Serveren
Schep de kruidenboter in een mooi schaaltje, strijk deze glad met een lepel, en leg er een plukje peterselie bovenop. Eet de kruidenboter met een lekker (warm) broodje, leg een plakje op je biefstuk, of maak er een lekker en gezellig plukbrood van. Verderop in de cursus laat ik je zien hoe je dat moet doen.
Oké ben je er klaar voor? Ga dan naar het recept en maak deze heerlijke kruidenboter helemaal zelf!
Tip van de Kookjuf: Heb je omdat je toch bezig was direct wat meer kruidenboter gemaakt? Vul dan een of meerdere ijsblokjesvormen met de lekkernij en vries de boel in. Of zet het hele bakje, afgedekt, in de vriezer. Je kunt het zo een paar weken bewaren.
3 reacties op “Les: Kneden van de boter”
Ik mis de bieslook in het recept en in de tekst. Deze wordt wel in het filmpje genoemd en toegevoegd.
Dat is scherp opgemerkt! Ik pas het recept binnenkort aan. Doe er net zoveel bieslook als peterselie bij. Succes ermee
Duidelijk en overzichtelijk
Tips bruikbaar