Ingrediënten
Om de kruidenboters en het plukbrood te kunnen maken, heb je uiteraard diverse ingrediënten nodig. In deze les nemen we alvast de totale lijst door. Verderop in de cursus geef ik per recept exact aan hoeveel je nodig hebt en wat er op je boodschappenlijst moet. Dus hol nog niet naar de super, maar maak eerst even kennis met de hoofdrolspelers:
In het recept waarmee je straks aan de slag gaat, ga ik uit van 250 gram roomboter. De echte dus en dan ongezouten!
in de kruidenboter van De Kookjuf moet knoflook, maar dan geen poeder of pasta uit een potje. Dat is misschien wel makkelijker, maar geloof me: de smaak van echte knoflook is onovertroffen.
Ik gebruik altijd keukenzout, omdat dat beter te mengen is met de boter dan bijvoorbeeld het grovere zeezout. Fijnkorrelig zeezout kan natuurlijk wel.
en dan uiteraard het liefst zelfgemalen, want die is zo veel lekkerder en krachtiger dan peper uit een potje. Pepermolens koop je gewoon bij de supermarkt voor een paar euro. Ik kies meestal voor zwarte peper, omdat die krachtig en pittig is. Je kunt bij vis- en kipgerechten, of in witte sauzen ook voor witte versgemalen peper kiezen. Dan springt de peper minder in het oog.
Onmisbaar in de frisse dilleboter. Maar kies als het even kan een biologische
Jazeker, maar die maakt pas zijn entree bij de dragonboter. Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. De Franse is lekker scherp.
Verder heb je, als je alle drie kruidenboters gaat maken, de volgende kruiden nodig:
En voor je plukbrood koop je een van de onderstaande broden. Het is maar wat je lekker en mooi vindt om te serveren:
Stokbrood
Ciabatta
Turks brood
Desembrood
Hierna volgt een toets met twee vragen. Ik voeg zo nu en dan zo’n toets of quizje toe aan een cursus, omdat het een extra manier is om informatie tot je te laten doordringen. En natuurlijk omdat ze gewoon zijn leuk om te doen!
1 reactie op “Les: Ingrediënten”
Erg helder!