Bereiding
Moeilijk is het niet om een plukbrood te maken, maar het is wel even een karweitje. In deze les laat ik je zien hoe je een plukbrood maakt met de basiskruidenboter en een ciabatta. Maar je kunt op dezelfde manier een lekkere “plukker” maken met een stokbrood, Turkse pide of desembroodje. En uiteraard laten ook de dille- en dragonboter zich gewillig in een plukbrood verwerken
Ingrediënten
- Kruidenboter
- Ciabatta
Materialen
- Snijplank
- Broodmes
- Aluminumfolie
- Oven
De werkwijze:
Leg het brood voor je op een snijplank. Maak inkepingen op ongeveer 2 cm afstand van elkaar. Zorg dat je ook zo’n 2 cm van de bodem van het brood verwijderd blijft.
Bij grote broden maak je de inkepingen kruislings.
Houd met je vingers de inkepingen open en smeer er met een lepel, of met je vingers wat kruidenboter in. Je kunt het je ook makkelijker maken door de kruidenboter vooraf te smelten en voorzichtig in de inkepingen te gieten, maar toch is het resultaat dan net iets minder, zo is mijn ervaring. Langzaam uitsmelten verhoogt de smaak en de geleidelijke opname door het brood.
Zet vervolgens het brood op een stuk aluminium folie (tegen het lekken) in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
Als na een minuut of zeven/acht het brood warm is, een bruin knapperig korstje heeft en de boter gesmolten is, kun je aan tafel. En plukken maar!
3 reacties op “Les: bereiding”
Dus het afbakciabatta brood niet eerst van te voren afbakken?
Nee, dat hoeft niet. Je bakt deze met de kruidenboter af in de oven. Anders zou de ciabatta teveel uitdrogen. Succes ermee.
Oh, hier staat 200 graden C…..