Basiskruidenboter: de voorbereiding
In de basiskruidenboter spelen roomboter, peterselie en knoflook de hoofdrollen. Maar wat gaat er verder in en wat heb je nodig om straks die lekkernij te maken?
Ingrediënten:
In het recept waarmee je straks aan de slag gaat, ga ik uit van 250 gram ongezouten (!) roomboter.
Ik gebruik zoals je inmiddels weet het liefst krulpeterselie. Je hebt voor 250 gram kruidenboter 20 gram nodig.
Om de kruidenboter van De Kookjuf te maken heb je 5 teentjes nodig.
Gewoon keukenzout of fijnkorrelig zeezout. Op 250 gram boter is ¼ theelepel voldoende.
Ongeveer 4 slagen met de pepermolen. In de supermarkt zijn kleine potjes te koop van Silvo met een ingebouwd molentje. Zo kun je de peperkorrels vers malen boven je gerecht. Veel lekkerder en krachtiger van smaak dan in de fabriek gemalen peper. Er is witte, zwarte, rode en gemengde peper verkrijgbaar. Ik gebruikt zwarte peper. En soms witte voor witte sauzen en soep.
Materialen:
Zet alle materialen en ingrediënten die je nodig hebt alvast klaar voor je aan de slag gaat. Koken is voor een belangrijk deel organiseren. Zeker in de keuken geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.
TIP: Leg de roomboter ongeveer een uurtje voor je wilt beginnen uit de koelkast, dan kan hij alvast iets zachter worden.
In de volgende lessen leg ik je uit hoe je die heerlijke kruidenboter met peterselie moet maken. Aan het eind van dit hoofdstuk tref je het recept aan waarmee je in de keuken aan het werk kunt.
2 reacties op “Les: basiskruidenboter, de voorbereiding”
Deze les behandelt de voorbereiding. De tip wordt hier gegeven en in de les “basiskruidenboter, de werkwijze”, herhaald. Ook in het recept staat dat je eerst de boter uit de koeling moet halen. Dus op het moment dat je als cursist daadwerkelijk aan het kneden gaat, heb je deze informatie dus al eerder en op verschillende manieren tot je genomen.
Ik zou de tip om de roomboter buiten de koelkast te leggen eerder in de cursus aangeven want nu wil je beginnen en dan ligt deze nog in de koelkast wellicht!