Leerzaam, leuk, lekker en heel veel werk! - De Kookjuf

Leerzaam, leuk, lekker en heel veel werk!

Het was een tijdje stil aan het digitale kookfront, maar geloof me er is keihard gewerkt. Van tevoren hadden ik niet kunnen inschatten wat voor een klus het is om een online-kookcursus op te zetten. Geen wonder dat het er nog niet is.

Ik wil mensen graag leren koken (ik blijf nu eenmaal een juf) maar dan wel op een leuke, interactieve manier. En wat je uiteindelijk op tafel zet moet uiteraard ook lekker zijn.
Misschien weet je het niet, maar je leert het beste door een combinatie van lezen, luisteren, kijken en vervolgens doen. En dat is precies waar het in de unieke online kooklessen van De Kookjuf om draait. Mijn idee van een vlot geschreven cursus, met foto’s, korte(!) video’s, leuke toetsen, een duidelijke werkwijze en goed te volgen recepten, krijgt eindelijk vorm.

Proefcursus
De cursus Koken voor beginners begint met een stukje algemene theorie (valt nu eenmaal niet aan te ontkomen) maar vervolgens ga je zelf al snel heerlijke maaltijden koken. Je leest eerst toegankelijke informatie over de producten en materialen die je gebruikt en hoe voorbereiding en bereiding in hun werk gaan. Alles wordt ondersteund door korte video’s. Aan het eind van elk hoofdstuk volgt het recept. Je leert, maar het is vooral ook leuk.

Je kunt in je eigen tempo aan het werk, want zoals je in de (gratis!) proefcursus Kruidenboter en plukbrood al kunt zien, hoef je geen ellenlange video’s te bekijken. Van die video’s waarin je mee moet koken met een chefkok, die net wat sneller is dan jij, zodat je continu aan het heen- en weerspoelen bent. Niet gek, want dat zijn video’s die je inspireren, maar weinig leren.
Nee: de Kookjuf doet het kort voor en vervolgens kun je – zo vaak je wilt – die ene techniek bekijken tot je het beheerst. Zo’n video duurt een halve tot anderhalve minuut, max. En uiteraard kun je alle lessen volgen op smartphone, tablet en laptop. Heb je ‘s avonds een les op je tablet bekeken, de volgende ochtend in de trein ga je gewoon verder op je telefoon. Het systeem houdt exact bij waar je als (geregistreerde) cursist bent. Of je bekijkt een les nog een keer. Geen probleem.

Basis-kooktechnieken
Het fijne is – ik heb er over nagedacht – dat in de elf maaltijden vrijwel alle basis-kooktechnieken aan de orde komen. Het begint eenvoudig, maar per hoofdstuk neemt de moeilijkheidsgraad toe. En we blijven zeker niet steken in de Hollandse pot. Je leert pasta koken, bakt en kookt aardappels, maakt een heerlijke dressing en “tovert” een echte quiche uit de oven. En wat te denken van een Mexicaanse tortilla, een pittige paprikasoep, maaltijdsalade, kip in spek met pesto? Dat lijkt toch al echt op koken.

Maar ik dwaal af….
Op dit moment wordt de cursus in het systeem “geklopt”. Dat betekent dat alle teksten, foto’s, video’s, toetsen en recepten die maandenlang naast elkaar hun vorm kregen, bij elkaar worden gevoegd. Nog even goed roeren tot het een homogeen geheel is en de unieke cursus Koken voor beginners is een feit. In de eerste helft van april gaat de cursus met een zogenoemde soft launch de wereld in. Eerst even rustig aanzien of alles het doet zoals verwacht en gedacht. Ongetwijfeld moet er hier en daar wat worden bijgeschaafd, maar dan gaat de Kookjuf ook online echt los!

Ik houd jullie op de hoogte.

Leuk dat jullie me volgen: in de volgende nieuwsbrief laat ik weten wanneer de cursus Koken voor beginners online gaan. Spannend!!!

Eerdere afleveringen:

Interactief
Proefcursus
Sneak-preview
Recepten
Lezen, kijken,luisteren en doen
Video’s, veeeel videos
De inspiratie

2 reacties op “Leerzaam, leuk, lekker en heel veel werk!

 • Gerrie Kelly

  hallo Tineke
  Is er een vervolg op koken voor beginners, zou graag verder willen.
  wat zijn de mogelijk heden bij jouw( pizza cursus?)
  ik hoor graag van je
  mvg Gerrie

  • De Kookjuf

   Hoi Gerrie,
   We zijn bezig om de laatste hand te leggen aan de cursus Pizza. Over een paar weken is die beschikbaar.
   Zodra de cursus online staat en te koop is, laten we dat weten via de nieuwsbrief.
   Groet, Tineke

Geef een reactie