Recepten - De Kookjuf

Stap voor stap

Naast het schrijven van de teksten voor de cursussen, moeten er ook duidelijke recepten gemaakt worden. In de cursussen neem ik je eerst als het ware aan de hand mee in een uitgebreide les waarin ik stap voor stap de recepten en de handelingen die je daarvoor moet doen, uitleg.

Tikken, tikken, tikken, tikken….

Dit gebeurt niet alleen in tekst, maar ook foto’s en video’s maken veel duidelijk. We proberen de teksten lichtvoetig en toegankelijk te maken en de video’s vooral kort en heel duidelijk! De video’s zijn dan ook ook vanuit het perspectief van de cursist gemaakt. Dus geen ellenlange opnames met mijn hoofd in beeld, die je in 10 minuten het hele kookproces laten doorlopen, maar je ziet alleen wat mijn handen doen. Geen overbodige franje, gewoon wat het is en wat je moet doen om een bepaalde techniek onder de knie te krijgen. Wel met voice-over en ondertiteling overigens, die je naar believen aan of uit kunt zetten. Het grappige is (bewijs dat het werkt) dat de Allerliefste alleen door de video’s te bekijken, nu kan snijden als een volleerde chef. Nu moet ik hem alleen nog aan het koken zien te krijgen…

 

Puntsgewijs

Als je dit allemaal hebt doorgewerkt, krijg je vervolgens een compact recept op een A4’tje waarin puntsgewijs duidelijk en kort wordt uitgelegd wat je volgende stap is. Het mooie is dat je altijd, als je het even niet weet, alles weer kunt opzoeken in de voorgaande hoofdstukken, of afspelen als het video’s betreft.

Je kunt het recept uitprinten, of via een tablet, telefoon of pc bij de hand houden als je begint met koken.

Testen

In de testfase is het belangrijk dat anderen meekijken met de cursussen en de receptuur. Zelf zit je er al zo lang bovenop dat je gewoon over dingen heen leest. Een frisse blik is daarom erg belangrijk. Voor het lezen van de cursus en het uittesten van de receptuur hebben we daarom een aantal vrijwilligers nodig, die kritisch meekijken. Het helpt ons de cursussen nog beter te maken. En als er eentje roept “wat moet ik met die peterselie?”, terwijl het gerecht al gekookt en wel op het bord ligt, dan weet ik dat ik weer achter de pc moet. Dus heb je zin om cursussen en recepten te testen? Mail dan even naar info@dekookjuf.nl

Via deze nieuwsmail wil ik je graag op de hoogte houden van onze vorderingen met de online kookcursussen. En… delen/doorsturen mag. Graag zelfs!

Tineke, De Kookjuf

Eerdere afleveringen:

lezen-kijken-luisteren-en-doen
videos-veeeel-videos
de-inspiratie

Geef een reactie