De inspiratie
Tijdens de vele tientallen workshops die ik de afgelopen jaren in mijn kookstudio heb gegeven, kwam ik er achter dat veel mensen koken leuk vinden, maar toch vaak enigszins gefrustreerd in de keuken staan. Ze willen graag beter, gevarieerder en gezonder leren koken, schaffen daarom stapels kookboeken aan, verzamelen recepten, bekijken kookprogramma’s en toch wil het vaak niet echt lukken. ,,Ik weet niet waarom, maar ik kom gewoonweg niet verder”, hoorde ik menigmaal verzuchten.
Ik weet wél waarom. Al die recepten, boeken en video’s inspireren namelijk wel, maar leren je doorgaans weinig. Koken leer je pas echt als je kooklessen volgt. Maar ik weet ook uit ervaring dat het voor veel mensen lastig (en duur) is om daadwerkelijk kooklessen te volgen. Er zijn niet zoveel kookstudio’s waar je terecht kunt voor een (betaalbare) cursus. En je moet ook maar net kunnen op de geplande lesavonden.
,,Het zou toch veel fijner zijn wanneer je in je eigen keuken, je eigen tempo en wanneer jij dat wilt – beter – kunt leren koken”, opperde ik ruim anderhalf jaar geleden. ,,Online dus”, concludeerde de Allerliefste, die nooit moeite doet om zijn multimediale achtergrond te verbergen.
Stap-voor-stap
Al filosoferend op de bank ontstond, slechts een paar glaasjes rode wijn later, al snel het idee voor online kookcursussen. Cursussen waarin ik mensen die (beter) willen leren koken stap-voor-stap verder kan helpen. Maar dan dus niet met van die videolessen waarin de docent tussen alle ‘euh’s’ en stopwoordjes door, in veel te lange filmpjes en voor de vuist weg zijn of haar verhaal doet.
Hoewel er straks veel video wordt aangeboden, gaan we in onze cursussen zeker niet ‘tv-tje spelen’. Bij De Kookjuf leer je door te lezen, foto’s en (korte!) instructievideo’s te bekijken, leuke toetsen te maken en uiteraard door flink de handen uit de koksmouwen te steken. Juist die combinatie van lezen, kijken en zelf doen – zo kan ik je als ervaren leerkracht én kok verzekeren – gaat er voor zorgen dat je echt beter leert koken.
Klusje
Voor de online cursussen moeten er dus niet alleen heldere teksten worden geschreven, maar ook veel foto’s en instructievideo’s worden gemaakt. En die video’s moeten niet alleen worden opgenomen (doen we met twee camera’s) en gemonteerd, maar ook worden voorzien van voice-overs én ondertitels (want soms wil je een instructievideo zonder geluid bekijken). Oh ja, en er moet nog ‘even’ een online platform worden gebouwd waarop al die leerstof op een leuke en interactieve manier kan worden aangeboden. Een platform ook dat vanaf elk apparaat toegankelijk is.
We willen dat cursisten als ze ‘s ochtends in de trein zitten, op hun smartphone verder kunnen gaan waar ze ‘s avonds op de laptop of tablet waren gebleven. Nog even een video terugkijken of een les opnieuw lezen. Je zult misschien begrijpen dat dit al met al best wel een ‘ klusje’ is, zeker omdat we alles in eigen beheer houden en werken met een klein team. Maar dat maakt de uitdaging alleen maar groter en het werk uitermate afwisselend en leuk.
Proefcursus
Hoewel het allemaal toch wat meer tijd kost dan we hadden gehoopt, is de planning nog steeds om voor de zomer van dit jaar de eerste cursussen aan te bieden. We snappen dat er best veel mensen zullen zijn die zich afvragen ,,wat houdt dat nou eigenlijk in, zo’n online kookcursus”. Daarom beginnen we binnenkort met de gratis proefcursus “Kruidenboter en plukbrood”. In deze cursus leer je hoe je zelf drie heerlijke soorten kruidenboter (peterselie, dille en dragon) en plukbrood kunt maken. Maar ook hoe je bij De Kookjuf, online dus, beter kunt leren koken. Als snel volgen cursussen als “Eerste hulp bij koken” (voor wie de keuken echt een nieuwe habitat is), “Pizza’s bakken als een echte Italiaan”, “Aardappels voor beginners” en “Leer soepen maken als een pro”.
Via deze nieuwsmail wil ik je graag op de hoogte houden van de vorderingen. En… delen/doorsturen mag. Graag zelfs!
Meest recente reacties