Lezen, kijken, luisteren en doen - De Kookjuf

Leren in je eigen tempo

Leren kun je op allerlei manieren. Door te lezen, te kijken, te luisteren of te doen. Veel mensen hebben zo ook hun eigen voorkeuren. Tegenwoordig zijn vooral video’s enorm populair. Het maakt niet uit wat je wilt leren, er is altijd wel ergens een filmpje te vinden waarin het beeldend wordt uitgelegd. Je bekijkt een video, waarin iemand – vaak lekker vlot – vertelt en laat zien wat de truc of het kunstje is en dan weet je wat je moet doen, toch? Nou, was het maar zo makkelijk. Uit onderzoek blijkt dat mensen informatie nog steeds het beste tot zich nemen wanneer ze in hun eigen tempo een tekst met plaatjes lezen. Beter dus dan wanneer ze diezelfde tekst en plaatjes via een gesproken video tot zich nemen. Voor mij was dat logisch. Je leert naar mijn mening echter het beste door een combinatie van lezen, kijken, luisteren en doen en dan in het ritme dat bij je past.

Inspireren

Toen het idee voor online kookcursussen opborrelde wisten we dan ook al snel dat we geen lange video’s zouden gaan maken waarin ik, al kokkerellend en vertellend voor de camera, alle lesstof de revue zou laten passeren. Om te beginnen zijn er al veel teveel van dergelijke video’s, waar je zo hinderlijk doorheen moet spoelen om net dat ene fragmentje nog een keer te kunnen bekijken. Belangrijker nog: ik heb gemerkt dat die vaak flitsend gemonteerde video’s je misschien wel inspireren, maar weinig leren.

Voorbeeld van een lespagina in de cursus.

Nee, De Kookjuf doet het, zoals wel vaker, op haar eigen manier. Uiteraard ga ik je alle technieken en vaardigheden die je moet leren, in video’s laten zien. Maar dat zijn korte clipjes, voorzien van voice-overs en ondertitels. Dezelfde technieken en vaardigheden worden echter ook in de teksten beschreven en in foto’s getoond. Kortom: je leest, bekijkt foto’s, doet leuke toetsen en klikt instructievideo’s aan wanneer het voor jou relevant is. Ook kun je eenvoudig iets nog een keer teruglezen en/of -kijken.

Tikken maar

Elke cursus die we maken begint heel ouderwets met schrijven. Laptop op schoot, op een rij zetten wat ik cursisten wil leren en tikken maar! Tijdens het schrijf-,  herschrijf- en herherschrijfproces, dat best lang duurt, wordt de structuur van de cursus bepaald. Pas als de teksten zo goed als klaar zijn begint het ook best bewerkelijke multimediale gedeelte. Daar vertelde ik  je in het vorige mailblogje al iets over.

Veel tikken. dat doen we in Google docs. Zo kun je er met meerdere personen gelijktijdig aan werken. Wel zo makkelijk.

Het is allerminst bedoelt als excuus, maar misschien dat jullie een heel klein beetje begrijpen waarom het ietsiepietsie langer duurt voor we onze noeste arbeid kunnen presenteren. Zoals zo vaak is het toch net even wat meer werk dan je dacht. Toch zijn de eerste cursussen bijna klaar. Die laten we goed testen door een kritische en gemêleerde groep, voor we er mee naar buiten treden. Heb je zin om mee te testen? Laat dat dan even weten in een mailtje.

Via deze nieuwsmail wil ik je graag op de hoogte houden van onze vorderingen met de online kookcursussen. En… delen/doorsturen mag. Graag zelfs!

Tineke, De Kookjuf

Eerdere afleveringen:

videos-veeeel-videos
de-inspiratie

Geef een reactie