Les: Spaanse rijstschotel, de voorbereiding - De Kookjuf
Spaanse rijstschotel: de voorbereiding

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je deze rijstschotel gaat maken:
Om chorizo zit een geniepig, dun plastic velletje, denk eraan dat je dat verwijdert! Je zult niet de eerste zijn die het plastic vrolijk meebakt.
Je verwerkt in dit gerecht kip, een salmonellabesmetting kan zo maar op de loer liggen! Gebruik een aparte snijplank/bordje en apart mes voor de kip en was je handen goed voor je verder gaat met koken of snijden.
Als je dezelfde plank (bijvoorbeeld omdat je er maar eentje hebt) gaat gebruiken, zorg dan dat je de kip als laatste snijdt.

De voorbereiding:
1

Zet alle ingrediënten en materialen klaar.

2

Meet en weeg alle ingrediënten af.

3

Maak de sjalot of ui schoon en snipper deze. Doe de stukjes in een schaaltje.
Het schoonmaken:

Het snijden:

4

Haal het velletje van de knoflook en pers het teentje of snijd in kleine stukjes. Doe ook die in een schaaltje.

Knoflook pellen
Knoflook persen
Knoflook snijden
5

Snijd de paprika doormidden, verwijder het kroontje, de witte zaadlijsten, de zaadjes en spoel de paprika af onder de kraan. Snijd de halve paprika in blokjes. Bewaar de andere helft voor een ander gerecht. In de volgende video’s zie je een rode paprika in de hoofdrol. Ik voor dit recept een groen exemplaar gekozen, die smaakt iets minder zoet. De verwerking is gelijk.

Paprika schoonmaken
Paprika in reepjes en blokjes
6

Verwijder het plastic van de chorizo en snijd de worst in hele kleine blokjes.

7

Deze stap kun je overslaan als je diepvriesboontjes gebruikt. Haal de puntjes van de boontjes, snijd ze in tweeën en spoel ze onder de kraan. Zet de boontjes klaar in een apart schaaltje. Je voegt ze straks pas toe aan de rijstschotel.

8

Snijd het bouillonblokje doormidden, je gebruikt in dit recept maar de helft.

9

Snijd de citroen doormidden. Ook hiervan gebruik je maar een helft.

10

Prak de 200 gram tomaten uit blik op een groot bord met bijbehorend vocht.

11

Snijd de kipfilet in kleine blokjes. Zet afgedekt in de koelkast tot je gaat koken.

Geef een reactie