Of kookplaat met een separate oven: het spul moet immers wel lekker heet worden. Het hoeft natuurlijk niet zo'n ijzeren kolos te zijn als de Falcon van De Kookjuf. Met een bescheidener exemplaar kun je het ook prima redden in de keuken. Maar hij is wel mooi....
Kies voor RVS (roestvaststaal) exemplaar met een inhoud van 3 liter. Vaak worden setjes verkocht van circa 1-2-3 liter samen met een steelpannetje. Voor € 40,- heb je al een setje.
Voor het aanbakken van vlees, maar ook handig voor stoofpotten, sauzen of te gebruiken als wok.
Liefst eentje met een goede anti-aanbakbodem. Je gebruikt de koekenpan voor het bakken van een eitje, gehaktballetjes, pannenkoeken en kleine hoeveelheden vlees/vis met groenten.
Handig om op hoog vuur snel vlees of groenten aan te bakken. Je kunt daar ook je braadpan voor gebruiken.
Om het kooknat van bijvoorbeeld groenten of aardappels makkelijk en veilig af te gieten. Je kunt hiervoor ook een grote zeef gebruiken.
In ieder geval een aardappelschilmesje en een kartelmesje om groenten en vlees te snijden. Een dunschiller kan ook handig zijn als je eenvoudig aardappels wilt schillen. Als je wat verder bent op kookgebied kun je een echte messenset aanschaffen.
Koop een setje maatlepels. Dan voeg je altijd de juiste hoeveelheden toe. Je kunt dan heel precies doseren van ⅛ theelepel tot een eetlepel.
Uiteraard om teentjes knoflook uit te persen. Je kunt knoflook echter ook fijn snijden met een mes.
Als je kookt wordt er veel en vaak geroerd. Neem wel een lepel met een lange steel waarmee je tot de bodem kan roeren. Waarom een houten lepel? Omdat de steel niet heet wordt.
Is ook erg handig om te gebruiken bij het bakken van groenten en vlees.
Lepels en vorken, om wat door te roeren, te proeven enzovoort.
Een garde of klopper gebruik je om gebonden soepen te maken en de klontjes eruit te krijgen, of beslag, slagroom en dressings te kloppen.
Een soort grote lepel met een plat blad vol gaten die je gebruikt om soep ‘af te schuimen’. De schuimspaan kan ook dienst doen als opscheplepel of om groenten die voorgekookt/geblancheerd moet worden uit de pan te vissen.
Om bijvoorbeeld kaas mee te raspen
Om bijvoorbeeld gehaktballetjes in te kneden en om beslag en deeg in te maken.
Om ingrediënten in te doen en klaar te zetten voor je gaat koken. Haal er maar flink wat, want als je kookt heb er er veel nodig.
Koop er meteen twee liefst in verschillende kleuren dan kun je een plank gebruiken voor groenten en fruit en de andere voor vlees en kip. Zo voorkom je dat bacteriën over wandelen van de kip naar je salade.
Om je kleding te beschermen tegen spatten.
Daar kun je hete pannen en ovenschalen veilig mee vastpakken. Je kunt ook een handdoek gebruiken. Maar zorg dat die kurkdroog is. Een vochtige handdoek geleidt de warmte heel goed en dat wil je nu juist voorkomen.
Om grotere hoeveelheden af te wegen. Een eenvoudige (elektronische) weegschaal die tot drie kilo kan wegen, kost je pakweg twee tientjes. Plaats het schaaltje waarin je het ingrediënt af gaat wegen leeg op de weegschaal en zet de weegschaal vervolgens op 0. Je zult niet de eerste zijn die per ongeluk het schaaltje meeweegt en zo het recept om zeep helpt. Let er op dat de weegschaal op gram staat. Raadpleeg hiervoor even de gebruiksaanwijzing. De meeste weegschalen geven ook milliliters, ounces en pounds (lbs) aan.
Om vloeistoffen af te meten. Neem er eentje van een liter.