Kennis.shop test - De Kookjuf

Een fornuis

Of kookplaat met een separate oven: het spul moet immers wel lekker heet worden. Het hoeft natuurlijk niet zo'n ijzeren kolos te zijn als de Falcon van De Kookjuf. Met een bescheidener exemplaar kun je het ook prima redden in de keuken. Maar hij is wel mooi....

Een of meerdere kookpannen met deksel

Kies voor RVS (roestvaststaal) exemplaar met een inhoud van 3 liter. Vaak worden setjes verkocht van circa 1-2-3 liter samen met een steelpannetje. Voor € 40,- heb je al een setje.

Een braadpan met deksel

Voor het aanbakken van vlees, maar ook handig voor stoofpotten, sauzen of te gebruiken als wok.

Een koekenpan

Liefst eentje met een goede anti-aanbakbodem. Je gebruikt de koekenpan voor het bakken van een eitje, gehaktballetjes, pannenkoeken en kleine hoeveelheden vlees/vis met groenten.
Koekenpan met deksel

Een wok

Handig om op hoog vuur snel vlees of groenten aan te bakken. Je kunt daar ook je braadpan voor gebruiken.
Wok De Kookjuf

Vergiet

Om het kooknat van bijvoorbeeld groenten of aardappels makkelijk en veilig af te gieten. Je kunt hiervoor ook een grote zeef gebruiken.
Vergiet de kookjuf

Messen

In ieder geval een aardappelschilmesje en een kartelmesje om groenten en vlees te snijden. Een dunschiller kan ook handig zijn als je eenvoudig aardappels wilt schillen. Als je wat verder bent op kookgebied kun je een echte messenset aanschaffen.

Maatlepels

Koop een setje maatlepels. Dan voeg je altijd de juiste hoeveelheden toe. Je kunt dan heel precies doseren van ⅛ theelepel tot een eetlepel.

Knoflookpers

Uiteraard om teentjes knoflook uit te persen. Je kunt knoflook echter ook fijn snijden met een mes.
Knoflookpers

Houten lepel

Als je kookt wordt er veel en vaak geroerd. Neem wel een lepel met een lange steel waarmee je tot de bodem kan roeren. Waarom een houten lepel? Omdat de steel niet heet wordt.

Een houten spatel

Is ook erg handig om te gebruiken bij het bakken van groenten en vlees.

Bestek

Lepels en vorken, om wat door te roeren, te proeven enzovoort.

Een garde

Een garde of klopper gebruik je om gebonden soepen te maken en de klontjes eruit te krijgen, of beslag, slagroom en dressings te kloppen.

Schuimspaan

Een soort grote lepel met een plat blad vol gaten die je gebruikt om soep ‘af te schuimen’. De schuimspaan kan ook dienst doen als opscheplepel of om groenten die voorgekookt/geblancheerd moet worden uit de pan te vissen.

Rasp

Om bijvoorbeeld kaas mee te raspen

Rasp

Beslagkom of deegkom

Om bijvoorbeeld gehaktballetjes in te kneden en om beslag en deeg in te maken.

Schaaltjes

Om ingrediënten in te doen en klaar te zetten voor je gaat koken. Haal er maar flink wat, want als je kookt heb er er veel nodig.

Snijplanken

Koop er meteen twee liefst in verschillende kleuren dan kun je een plank gebruiken voor groenten en fruit en de andere voor vlees en kip. Zo voorkom je dat bacteriën over wandelen van de kip naar je salade.

Schort

Om je kleding te beschermen tegen spatten.

Pannenlappen of ovenhandschoenen

Daar kun je hete pannen en ovenschalen veilig mee vastpakken. Je kunt ook een handdoek gebruiken. Maar zorg dat die kurkdroog is. Een vochtige handdoek geleidt de warmte heel goed en dat wil je nu juist voorkomen.

Weegschaal

Om grotere hoeveelheden af te wegen. Een eenvoudige (elektronische) weegschaal die tot drie kilo kan wegen, kost je pakweg twee tientjes. Plaats het schaaltje waarin je het ingrediënt af gaat wegen leeg op de weegschaal en zet de weegschaal vervolgens op 0. Je zult niet de eerste zijn die per ongeluk het schaaltje meeweegt en zo het recept om zeep helpt. Let er op dat de weegschaal op gram staat. Raadpleeg hiervoor even de gebruiksaanwijzing. De meeste weegschalen geven ook milliliters, ounces en pounds (lbs) aan.

keukenweegschaal

Maatbeker

Om vloeistoffen af te meten. Neem er eentje van een liter.

Maatbeker de kookjuf

Timer