Archief Hoofdstukken - De Kookjuf
Koken en bakken: introductie

Koken en bakken: de basis Hallo , Leuk dat je samen met mij wilt leren koken. Toen ik deze cursus schreef, merkte ik dat je al gauw een paar avonden achter je laptop, op je tablet of smartphone doorbrengt voor je echt de handen uit de koksmouwen kunt steken. En daar zit je misschien niet […]

Read more
Tot slot

Tot slot , complimenten! Je hebt de cursus afgerond en beheerst nu de belangrijkste basistechnieken om zelfstandig te koken en een lekkere en gezonde maaltijd in elkaar te draaien. De recepten die je gekookt hebt, kun je zelf aanpassen of uitbreiden door ze te mixen met bijvoorbeeld de extra recepten, die je op deze pagina […]

Read more
Gehaktballetjes, gebakken aardappels en sperziebonen

Gehaktballetjes, gebakken aardappels en sperziebonen Hoe moeilijk kan de Hollandse pot nu zijn. Nee, inderdaad niet moeilijk! Het lastige in dit gerecht is echter dat je gelijktijdig drie pannen op het vuur hebt. En dan is het natuurlijk de kunst om alle ingrediënten op het zelfde moment en warm op je bord te krijgen. Best […]

Read more
Visstoofpotje met kerrie

Visstoofpotje met kerrie Niets zo lekker (en makkelijk) als een stoofpotje. Je maakt het desnoods een dag van tevoren al, want je kunt het gerecht prima opwarmen. En de restjes invriezen is ook al geen probleem. Toegegeven: het is wel even wat snijwerk. Maar het is de moeite dubbel en dwars waard. Je eet het […]

Read more
Kip gewikkeld in spek met pestodressing

Kip gewikkeld in spek met pestodressing Kip gewikkeld in spek met pestodressing, geroosterde aardappels uit de oven en een simpele groene salade. Dit is echt een heerlijke maaltijd. Maar eerlijk is eerlijk, niet alleen de kip is ingewikkeld, maar eigenlijk het hele recept wel een beetje. De moeilijkheid zit er vooral in dat je drie […]

Read more
Quiche Lorraine met salade

Quiche Lorraine met salade Quiche is een hartige taart, die bestaat uit een bodem van (blader) deeg en een vulling naar keuze, die overgoten wordt met een saus van een paar geklopte eieren, kruiden en room. Het is een open taart, dus niet afgesloten met een dakje van deeg. Deze versie is de meest klassieke […]

Read more
Maaltijdsalade (plus variatie met tonijn)

Maaltijdsalade (plus variatie met tonijn) Lekker op een warme dag, maar deze maaltijdsalade is ook prima om mee te nemen als lunch naar school of werk. Het gerecht is goed voor te bereiden. Het vergt alleen wel heel veel snijwerk. Maar zo kun je natuurlijk wel je snijtechnieken goed oefenen 😉 Voordeel is dan weer […]

Read more
Boerenkool met spekjes en rookworst

Boerenkool met spekjes en rookworst Echte Hollandse winterkost, zo’n stamppot. Makkelijk, lekker en gezond! Een stamppot bestaat natuurlijk uit aardappelen en groenten. We kiezen voor kruimige, of extra kruimige aardappels, omdat die makkelijker uit elkaar vallen en na het stampen lekker smeuïg worden. En dat willen we! Voor het gemak kopen we in de supermarkt, […]

Read more
Mexicaanse tortilla (vegetarisch)

Mexicaanse tortilla (vegetarisch) In een mum van tijd zet je een gezonde vegetarische tortilla op tafel. Deze Mexicaanse lekkernij is gevuld met een warme, gebakken mix van ui, paprika, zwarte bonen, mais en diverse kruiden. Daarnaast maak je nog een lekkere salsa (een heel fijn gesneden salade) van onder meer avocado, ui, tomaat en koriander. […]

Read more
Pittige paprikasoep (vega)

Pittige paprikasoep (vega) Dit soepje is een echte topper! Het is een heerlijk voorgerecht voor een feestelijk dinertje en gemakkelijk voor te bereiden. Geroosterde paprika’s geven een lekkere zoetige volle smaak, samen met de ui, knoflook, tomaat en prei. Als de groenten een tijdje lekker hebben geprutteld, pureer je ze genadeloos met de staafmixer. Maar […]

Read more
Ovenschotel

Ovenschotel Dit is makkelijk! Deze ovenschotel bestaat uit rundergehakt, een zak voorverpakte groenten naar keuze (ik koos voor dit recept een Italiaanse mix) en zelfgemaakte aardappelpuree. Een half zakje geraspte kaas eroverheen (neem wel jonge of jongbelegen kaas, want die smelt beter uit), de schotel in de oven en je hebt na een half uur […]

Read more
Rijstschotel op z’n Spaans

Rijstschotel op z’n Spaans In het algemeen zul je rijst koken als bijgerecht. Maar je kunt ook een rijstschotel maken. Nasi bijvoorbeeld of deze heerlijke Plato de Arroz… Nou ja, het is gewoon een Spaanse rijstschotel, maar wel heel lekker. En deze schotel is ook nog eens heel makkelijk om te maken, want je hebt […]

Read more
Spaghetti met rustieke vleessaus

Spaghetti met rustieke vleessaus Als je eenmaal een eitje kunt koken, is het koken van andere gerechten eigenlijk helemaal niet zo heel lastig meer. Wat nog weleens verwarrend kan zijn, is dat je sommige producten (aardappels bijvoorbeeld) opzet met koud water en andere (de meeste, dat scheelt gelukkig) in kokend water. Maar dat leer je […]

Read more
Wat je moet hebben als je wilt gaan koken

Wat je moet hebben als je wilt gaan koken Voor je in de keuken aan de slag kunt moet je wel het ‘gereedschap’ op orde hebben. In een separaat naslagwerk geef ik meer uitleg over de keukenuitrusting. Moet je dringend iets aanschaffen, kijk daar dan alvast even zodat je goed voorbereid online of in een […]

Read more
Wat je moet weten voor je echt aan de slag kunt

Wat je moet weten voor je echt aan de slag kunt Ik vind het echt belangrijk dat je, voor je aan het werk gaat in de keuken, de grondbeginselen van organiseren, hygiëne, veilig werken en koelen leert. Dus even een paar theorielessen, maar geloof me, straks ga je er alleen maar beter van koken.

Read more
Introductie kruidenboter
Kriuidsenboter leer je maken in de gratis cursus

Introductie Hallo , In deze cursus ga je kennismaken met de online kooklessen van De Kookjuf. Je leert hoe je kruidenboter maakt én hoe een online kookcursus in zijn werk gaat. Je ervaart hoe je in je eigen keuken, wanneer jij dat wilt en in je eigen tempo, de kookkunst (beter) onder de knie kunt […]

Read more
De recepten

De Recepten  We hebben in de vorige hoofdstukken en lessen geleerd hoe je deeg maakt, het uitrolt, de bodem belegt en hoe je de pizza bakt. Nu ga ik je recepten geven waarmee je dan ook echt heerlijke pizza’s gaat maken. Als je wilt kun instructiefilmpjes nog een keer bekijken of terugbladeren naar een eerder […]

Read more
Het bakken

Het bakken Je hebt alles voorbereid. Het deeg is gekneed, gerezen, uitgerold en belegd. Nu moet je de pizza ongeschonden op de pizzasteen zien te krijgen. Dat is even een dingetje de eerste keer. Er zijn een paar handige trucjes, die je helpen.

Read more
Het beleg

Het beleg Tja, als het om het beleggen van een pizza gaat, is the sky, of beter jouw fantasie the limit. Geen wonder dus dat er in een beetje pizzeria vele tientallen pizza’s op de kaart staan. Ook thuis kun je best eens wat experimenteren met ingrediënten, al zou ik je wel willen adviseren om […]

Read more
De saus

De saus Je hebt het pizzadeeg voorbereid en de deegbol staat lekker te rijzen. Tijd genoeg om een saus te maken en de ingrediënten alvast te snijden, waarmee je de pizza’s gaat beleggen. Je kunt verschillende sauzen maken. Standaard is de tomatensaus, maar je kunt natuurlijk ook een witte saus maken voor de witte pizza’s: […]

Read more