Voor de aardappels

500 gram aardappelschijfjes uit het koelvak

Deze aardappelschijfjes zijn al geschild, gewassen, gesneden en voorgekookt. Gemak dient de mens.
aardappelschijfjes de kookjuf

Olijfolie

Neem gewone milde olijfolie. Het is niet nodig om extra virgine olie te nemen. Deze is wat delicater van smaak en ziet er iets groener uit. De virgine olie wordt vooral gebruikt voor salades. Je hebt 1 eetlepel nodig.

olijfolie de kookjuf

Vloeibare margarine

Vloeibare margarine zit in een flesje, bijvoorbeeld Bak&Braad of een vergelijkbaar product. De margarine is soms vermengd met olie. Je zou ook een mengsel kunnen nemen van half roomboter en half olijf- of zonnebloemolie. Roomboter verbrandt snel op hoge temperatuur, maar smaakt wel erg lekker. Met de olie erbij kan het wel op een hogere temperatuur worden gebracht. Het spat minder en roomboter is veel lekkerder van smaak en heeft geen overbodige toevoegingen zoals margarine en Bak&Braad.

vloeibare margarine de kookjuf

Zout

Gewoon keukenzout.

zout de kookjuf

Zwarte peper

Zoals je inmiddels weet geef ik er de voorkeur aan om de peperkorrels vers te malen. In de supermarkt zijn kleine potjes te koop van Silvo met een ingebouwd molentje. Zo kun je de peperkorrels vers malen boven je gerecht. Veel lekkerder en krachtiger van smaak dan in de fabriek gemalen peper. Er is witte, zwarte, rode en gemengde peper verkrijgbaar. Ik gebruikt zwarte peper. En soms witte voor witte sauzen en soep.

peper de kookjuf

Voor de gehaktballetjes

250 gram half-om-half gehakt

Half-om-half gehakt bestaat uit half rundvlees/half varkensvlees. Dat is iets vetter en levert daarom lekkere smeuïge gehaktballen op. Rundergehakt is gemalen mager rundvlees en iets droger, prima voor in een saus of ovenschotel. Maar voor gehaktballen neem ik dus liever half-om-half.

Halfom half gehakt winkel de kookjuf

4-6 eetlepels paneermeel

Paneermeel is gemalen beschuit. Het neemt goed vocht op en zorgt voor de binding in de gehaktballetjes. Paneermeel maakt de balletjes ook smeuïger.

paneermeel de kookjuf

¼ theelepel paprikapoeder

Paprikapoeder wordt uiteraard gemaakt van paprika's. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar: milde en pikante (waar wat chilipeper aan is toegevoegd). Tegenwoordig vind je in de supermarkt ook gerookt paprikapoeder, die zeer uitgesproken van smaak is en vooral wordt gebruikt in Spaanse gerechten.

paprikapoeder de kookjuf

Ei

Je breekt het ei in een kopje en klopt goed met een vork. Je gebruikt maar de helft, vandaar ook dat je dooier en eiwit even goed door elkaar moet kloppen.
eieren de kookjuf

Zout

zout de kookjuf

Zwarte peper

peper de kookjuf

2 eetlepels vloeibare margarine

vloeibare margarine de kookjuf

150 ml water

Voor de sperziebonen

400 gram sperziebonen (diepvries)

Meestal zitten de bonen in een pak of zak van 400 gram. Je kunt ze alvast in een schaaltje laten ontdooien. Dan zijn ze al iets zachter als je ze gaat gebruiken.

Zout

zout de kookjuf

Zwarte peper

peper de kookjuf

15 gr roomboter

Je weet het inmiddels: kies de ongezouten. Roomboter is een puur product. Het heeft veel minder toevoegingen dan margarine. Ze zijn wel inwisselbaar. Roomboter is lekkerder van smaak, maar kan minder hoog verhit worden dan margarine.

roomboerb de kookjuf

Roomboter in blokjes de kookjuf

⅛ theelepel nootmuskaat

Je zou het niet verwachten in de keuken, maar we hebben nu een specerij bij de hand dat een hallucinerende bijwerking kan hebben. In nootmuskaat zitten namelijk stoffen die de waarneming en psyche beïnvloeden, waaronder myristicine. Dat is een sterk hallucinogeen. Zolang je echter niet meer dan 5 gram nootmuskaat gebruikt, merk je daar niets van. Het specerij is heel geurig en kruidig van smaak. Dus gebruik met mate. En niet onbelangrijk: nootmuskaat voeg je pas op het laatste moment toe. Als je het laat meekoken verliest het snel zijn smaak.

Nootmuskaat de kookjuf

Materialen